úterý 4. října 2011

Moudro

Cítím se jako Alenka v říši divů. Oficiálně pocházím z malého města. Zlí jazykové však tvrdí, že je to ve skutečnosti vesnice. Já tvrdím, že je to město, ve kterém žijí vesani (mezi kterými jsou pochopitelně světlé výjimky, tedy já… a pár dalších). Ano, považuji se za člověka městského, ale i tak jsou některé věci, které na dálném východě naší republiky nenaleznete. Například samoobslužné pokladny v Tescu.

Byl jsem dnes opět nakupovat na Národní v My, přičemž jsem svůj obvyklý nákup (půlka konzumního chleba) rozšířil o pomerančový džus (pít dva týdny pouze vodu z vodovodu je… nesnesitelné). Dvě položky v košíku a u pokladen kilometrové fronty. Ne však u samoobslužných. Znáte mě, jsem posera, takže to chtělo asi tříminutový proxemický tanec, než jsem se odhodlal „samoobsloužit se“. Děti z vesnic a pseudo-měst, je to jeden z těch podivných zážitků, o kterém můžete povídat doma babičkám v chaloupkách. Pokladna na vás mluví, vše bliká, vy pípáte čárové kódy, vkládáte mince a bankovky… hotová říše divů!

Je evidentní, že to na mě zapůsobilo (jinak bych o tom nepsal). Hlavní je však to poselství behind it: ať už si myslíte cokoli, vždy se najde něco či někdo, kdo vás z toho velmi rychle vyvede. Ať už je to automat na nápoje, ze kterého chutná horká čokoláda jako káva, nebo samoobslužná pokladna, která i ze sebevětšího borečka udělá při prvním setkání naivní jelito.

A abyste nepřišli zkrátka (fejeton to byl přece jen krátký), přikládám, na žádost Vandy, ještě pár fotek a videí z PFW pro ty, kteří rádi trápí své zraky nekvalitními fotografiemi z nepovedených akcí.


A dovolte mi ještě jednu poznámku, či spíše pozvánku. V pátek půjdu na módní přehlídku Jeremyho Scotta, takže pokud tam míříte též a chtěli byste ten okamžik prožít se mnou, napište do komentářů. Totéž platí o dnu následujícím, kdy opět proběhne další z projekcí na staroměstský orloj. Viděl jsem to doposud jen na videu, a i tak to vypadalo skutečně úchvatně. Pokud se chcete kochat se mnou, opět dejte vědět níže (uveďte prosím i svůj mail).

Pokud jste alespoň z části tak škodolibí jako já a ptáte se, co udělám, když se v komentech nikdo neozve, zklamu vás. Nebude žádné brečení do polštáře ani krasobruslení žiletek po zápěstí. Spíš bych to viděl na nějaký pěkně hnusný článek o nevděčných čtenářích českých blogerů… (-:

18 komentářů:

  1. Samoobslužný pokladny jsou skvělý, a každej tam někdy platil poprvé. Člověk z města i maloměsta... tak jsi aspoň zase o krok dál :D A co vlastně studuješ?

    OdpovědětVymazat
  2. Pokrok nelze zastavit. A dalsi evoluce smerem k nezamestanosti malo kvalifikovanych (rekl by socialista). Pouceni: mene chodit do Zara a vice do knihovny. Studovat a studovat. M.

    OdpovědětVymazat
  3. @M.: nelze než souhlasit! (Po mé pravici leží Dějiny kontinentálního práva, po mé levici pak Dějiny anglo-amerického práva. Obojí knihy o 900 stranách :)

    OdpovědětVymazat
  4. a ucit se, ucit se, a ucit se, ze?

    OdpovědětVymazat
  5. další z povedených příspěvků :) a jinak samoobslužné pokladny jsou zlo! zkoušela jsem to jednou, a musela za mnou přijít asi 3x obsluha, protože mi to čárkový kód přečetlo špatně, nebo vůbec a housku jsem si tam namačkat neuměla :D připadala jsem si jako těžký blbec

    OdpovědětVymazat
  6. zaměstnanci tesca jim prý tak poeticky říkají "berušky". já ten pekelný stroj zkusila někdy letos začátkem roku, byly jsme na to dvě a stejně nám musela přijít na pomoc ta dozírající baba. proto není nad očumování cizích nákupů a podléhání nesmyslným koupím z regálku nad pásem (od žvýkaček až po žiletky) během nekonečného čekání ve frontě. navíc mi příjde, že v máji to docela frčí (dnes jely snad všechny pokladny) narozdíl od těch provinčních poboček tesca.

    a i když by jsi jistě velmi stál zrovna o mou přítomnost, bohužel, v sobotu razím na designblok.

    tak třeba někdy v oddělení jogurtů na národní!

    hrdé dítě maloměsta :)

    OdpovědětVymazat
  7. ...No a proč je asi u sámošek vždycky prázdno? Udělají totiž telátka z každýho, a my Pražáci si narozdíl od "vesanů" (lol, btw) nemůžeme dovolit vypadat jako telátka... To si radši ve frontě u normální pokladny za těch deset minut ve chvilkovém opojení koupit žiletky, kondomy a Snickersku a najít to v tašce za další měsíc (true story).

    A mám otázku - je život na koleji cool? Já bydlím doma a přijde mi, že se na kolejích prostě musí dít něco strašně magickýho/divnýho/vtipnýho, o co přicházim...

    OdpovědětVymazat
  8. ac clovek z mesta a programator se mi podarilo zaplatit bez pomoci dozoru az na potreti :) vrchol byla nutnost zavolat obsluhu dvakrat na jeden pokus s kompletnim zablokovanim pokladny a preskladanim zbozi na druhou
    - bacha jak tam strkas karty
    - alkohol + horlaviny = pokladna se blokne a je zavolana obsluha i pro lemona :)

    OdpovědětVymazat
  9. @Ančuš: :D / bydlím na takové rodinné koleji (je tu 70 lidí), takže nemůžu soudit. Tohle není "ta pravá" kolej s párty na chodbě a kopou marijánky v pokoji...

    @pidibi: tak to jsem rekordman, že napoprvé bez pomoci! Sice to byly jen dvě věci, ale jedna byla bez čárového kódu, takže plus body :-) Jaký je chyták s kartami?

    OdpovědětVymazat
  10. V kolik je ta přehlídka? :) a samoobslužnou pokladnu jsem ještě nezkoušela, ale kdysi jsem se na letišti odvážila si sama zvážit a otagovat zavazadlo (protože na druhé straně byla řada asi 64186412 lidí :D) a pak jsem na sebe byla strašně pyšná :D

    OdpovědětVymazat
  11. @Katie: v deset večer. Je nutné mít vstupenku (100 Kč, předprodej ve Šporkovském paláci v Hybernské 5 :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, to jsi me navnadil. Bydlim v Dansku a samoobsluznou pokladnu pouzivam porad. Tak to se na ty v Tescu dojdu mrknout, az budu v Praze. Schvalne jestli premuzou i "zkusene". :-) Btw - samoobsluzne pokladny v IKEA Cerny most jsou v pohode. Tak az budes zase vybavovat pokoj, tak vis kam. :-)
    Ale jinak - pises moc pekne. A nemusi to byt jen o mode. Akorat by me fakt zajimalo, jak na Tebe reagujou kamaradi nebo spoluzaci muzskeho pohlavi. Tebe asi tezko rozdychavaji, co. :-)

    OdpovědětVymazat
  13. samoobslužný pokladny sou fajn, ale moc jim nevěřim ... když mam 500 a víc, radši si vystojim frontu, než aby mi to sežralo pětikilo :)

    OdpovědětVymazat
  14. Šla bych na ten orloj... ale moc se mi kvůli tomu nechce jet až z Brna :D

    OdpovědětVymazat
  15. @anonymní (18:14): hezký postřeh. Mám málo přátel z toho důvodu, že aby mě člověk pochopil, potřebuje dost času. A ne každý mi ho dá. Takže ti, co mi ho dají, mě mají rádi (:-), ti ostatní mě mají v lepším případě za debila :D

    @Girl with camer: mě dnes asi ošidily o korunu. Nepochopily, že když mám platit 21, raději vhodím 51, abych neměl milion drobných. Korunu vyplivly a vrátily mně úplně blbě :-/

    @Pralinka: ale stálo by to za to... přičti k tom probíhající Designblok a nemáš nad čím váhat :D

    OdpovědětVymazat
  16. Orloj může být zajímavý..chystám se tam také...

    OdpovědětVymazat
  17. Samoobslužný pokladny jsou boží vynález! Jednoduché a rychlé. Lidi se jich naštěstí často bojí, takže ještě rychlejší. Jinak já se s nimi mnoho let zpět potkal ve Francii. Umím jen opravdové základy základů frániny, takže to bylo trochu zážitkové, ale od té doby - super! :-)))

    OdpovědětVymazat
  18. @Anonymní (12:09): markování si zboží se mi stalo koníčkem :D Teď nejdu k normálním pokladnám ani když je u samoobslužných řada :D Ale máš pravdu, zákazníci se jich bojí, tak jsou často vylidněné. Jen když přijde banda zahraničních turistů, chce to trošku ostřejší lokty :)

    OdpovědětVymazat