sobota 8. října 2011

Fashion Talk: na čem jsme se shodli?

Jen výjimečně se vám naskytne možnost diskutovat o módě s těmi nejzasvěcenějšími. V pátek měl tuto možnost každý, kdo přišel do Šporkovského paláce na Hybernské ulici 5.

Objektivně musím říct, že posledního půl roku při mně stojí Fortuna jako nikdy dříve, což se projevuje zejména tím, že většina mých rozhodnutí se časem ukáže jako správná. Zatím posledním z těchto rozhodnutí bylo to zůstat v Praze i přes víkend a zúčastnit se Fashion Talk, který se konal v pátek od jedenácti hodin v Dreft Café (Šporkovský palác) v rámci letošního Designbloku, respektive Dreft Fashion Weeku '11. Na fotografii výše vidíte všechny speciální hosty, kteří se diskuze zúčastnili: zleva italský klenotník Roberto Coin, americký módní návrhář Jeremy Scott, designérka a umělkyně Eva Eisler, supermodelka Petra Němcová, návrhářka Liběna Rochová a majitelka Carollinum Simple Concept Store Tamara Kotvalová. Toliko na úvod a nyní již k samotnému průběhu akce…

Uvnitř článku naleznete další fotografie z akce. Zbytek textu reportáže na vás čeká na stránkách Invogue.cz.

12 komentářů:

  1. Jsem nějak zaspala. :D Měla bych to tady buď víc číst nebo od tebe víc vyzvídat. :D

    OdpovědětVymazat
  2. @Vanda: nebo se mnou rovnou podobné akce obcházet :D

    OdpovědětVymazat
  3. Diky za reportaz. Ale vetsina asi musela byt neuveritelne kydy /Moda je zpusob komunikace, moda je stav mysli - to neni "zajimave", to jsou plky/. Na cely zaznam nemam silu :-) Radsi si zopaknu Lipovetskeho Risi pomijivosti a Vecny prepych. K tomu ovsem opravnena kritika nekterych stanovisek od M. Nodla Kultura prepychu a luxusu in sbornik Kultura jako tema a problem dejepisectvi. Loni se taky na FHS UK prednasela "Antropologie mody". Myslim, ze prinosnejsi nez radoby vtipne vyroky o srdci a kapse. P.

    OdpovědětVymazat
  4. @P.: "plky" by to byly v případě, že by to byly výroky buď lživé, nebo se jednalo a zajetá klišé. Jsou to však výroky pravdivé, a jelikož se s nimi 99 % české populace stále neztotožňuje a nechápe je, jsem pro jejich opakování do chvíle, kdy čecháčci alespoň nepochopí, co tím mluvčí chtěli říct. Že by si je dokonce vzali k srdci, v to ve střednědobém horizontu ani nedoufám.

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá práce ;-) Coby

    OdpovědětVymazat
  6. Nebráním se obcházení takových akcí, pokud zrovna budu v Praze. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. to mě mrzí, že jsem tam nebyla, ale stonala jsem, takže bylo rozumější zůstat v posteli :)

    OdpovědětVymazat
  8. Milý Filipe, dlouho jsem se rozmýšlel, jestli Vám (já Vám totiž taky vykám) to mám ještě psát, ale když jste si stěžoval na chabé diskuse, tak tady máte něco do pranice:
    Ale no tak, Filipe, jste budoucí právník: „plky“ se neposuzují v kategoriích pravdivé – nepravdivé (lež). Plk může být klidně i pravdivý. Plk nemusí být ani zajetým klišé (co to je zajeté a co to je klišé by ale bylo také třeba napřed vyjasnit). Tak např. výrok „dnes svítí slunce, to je ale hezky“ pronesený v určité diskusi může být plkem, aniž by byl nutně nepravdivý (venku bude 25 stupňů a slunečno) a určitě nejde ani o zavedené klišé. Podobně výrok: „móda je stav mysli“ je plk, protože říká asi tolik, že mám každý den chuť obléci si něco jiného, což je skutečně „objev“. Navíc je zřejmé, že diskutující neměli jasno, o čem hovoří. Z odpovědí se mi zdá, že někteří mluvili o módě jako módě (nejen o odívání a jeho změnách, Scott), zatímco jiní mluvili spíše o oblečení jako takovém nebo dokonce jen o „outfitu“, vše v poněkud plkací formě.
    P.

    OdpovědětVymazat
  9. @P.: A soudíte tak pouze na základě mé reportáže, nebo jste slyšel i záznam? Protože pokud jde o moji reportáž, jsou dané výroky vytrženy z kontextu (jinak to ani nejde, už tak je ten článek dost dlouhý) a mohou proto působit jinak, než jak byly míněny (jako "plky").

    OdpovědětVymazat
  10. Ne, ne, Filipe, můj čas je příliš drahý, než abych poslouchal celý záznam :-) Jde o to, že Vy jste vytrhl pár vět (podle mne víceméně plků), které jste označil jako zajímavé. A pak jste argumentoval v chybných kategoriích. Uvidíme, jestli Vás v tomhle ohledu PF UK zformuje.

    OdpovědětVymazat