neděle 13. listopadu 2011

Beautiful Messed Up World

Když píšu tyto řádky, sedím ve vlaku a správně bych měl dumat nad Zákony dvanácti desek. Ale nejde to. Jednak cítím malou výčitku vůči vám, že jsem už delší dobu nic nenapsal, ale zejména jsem too excited na to, abych se zabýval něčím tak přízemním, jako je jurisprudence. Proto vám opět dovolím nahlédnout dírkou po suku v plaňkovém plotě, kterým je obehnáno mé soukromí, abyste mohli zřít ty malé zázraky, které se teď dějí.

Proč sedím ve vlaku? Právě jedeme kolem Vsetínské Bečvy. Byl jsem na návštěvě u rodiny na Moravě. Jo, tohle je první dosti důležitá změna. Za „doma“ už totiž považuji ten kamrlík s kuchyňkou smrdící po vyvařeném zázvoru. Samotného mě překvapilo, jak rychle jsem si na nové poměry zvykl. Jednak je to asi tím, že mé fashion jokes zdejší lidé považují za zábavné (v bývalé domovině to považovali za projev úchylnosti), ale též za tím stojí fakt, že zde můžete naprostou náhodou narazit na lidi, se kterými byste se jinak neměli šanci potkat.

Příklad: pamatujete si na můj report z Fashion Talku? Kromě Roberto Coina a Petry Němcové jsem tam potkal i B., významnou to ženu pražské módní scény, které se zalíbil můj styl, a tak mi dohodila menší džob. Ano, má první oficiální zakázka! Mým úkolem je napsat průvodní text k plánované výstavě fotografií jednoho skvělého módního fotografa. Říkáte si: méně konkrétně už to, Fildo, nejde? Jelikož zatím fotografie nevisí na stěně a mé průvodní slovo k nim taky ne, nebudu konkretizovat. Jestli vše vyjde tak, jak je v plánu, nemusíte se obávat toho, že bych se vám nepochlubil :-)

Ale abych nedemotivoval všechny tvůrčí duše sídlící mimo matičku Prahu i přes internet se můžete seznámit se zajímavými jedinci. Vezměte si třeba Blanche. S tou jsem si vyměnil pár mailů, ona mě okouzlila (myslím, že M. by o nás pronesl: jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet/jen německy) no a dnes večer si naplánujeme schůzku, na které jí budu prezentovat všechny své postřehy a nápady, přičemž se jí i pro klid vaší duše zeptám, jak to má s tou „haute couture“.

Ve svém profesním životě sklízím plody sladké, v tom civilním ovšem občas šílím. Uvedu další příklad. Jelikož jsem debil, objednal jsem si na eBay sluchátka, po kterých jsem dlouho toužil. Proč jsem nezašel do normálního obchodu? Inu, chtěl jsem ušetřit, a to se nevyplácí! Prodejce se sice tvářil velmi poctivě (nebo jsem byl zaslepen tím, že byl Izraelec a já mám pro vyvolený národ slabost?), nicméně o originalitě obdrženého předmětu jsem měl vážné pochybnosti, a tak jsem se rozhodl poslat sluchátka prodejci zpět. Čert vem to šílené clo, co jsem za ně musel zaplatit i poštovné, které na dopravu padlo. Balíček se mi ale hned po dvou dnech vrátil, jelikož odborníci z České pošty neví, co znamená „From"“ a „To“, a proto balík dodali na adresu odesilatele, tedy mou, a nikoli hebrejskému příteli. Právo na reklamaci? „Blázníte? Vaše chyba! Ti chlapi anglicky neumí!“ Super, pokus číslo dva. Balík odeslán. Nic. Nic. Nic. Nic. Nic se nedělo. Už jsem ho ve svém mozku odepsal jako nenávratně ztracený, když mi teď v sobotu sestra ohlásila, „že mi něco přišlo“. Jelikož jsem nic nečekal, docvaklo mi, co to asi bude a začal jsem si rvát vlasy ze své čerstvě zastřižené ofiny. Byl to on. Olepený milionem nálepek s hebrejskými hieroglyfy. Nebýt Hanky a jejích rad, jak se nezbláznit, asi bych už tu nebyl. Jenže co teď s ním? Když je prodám, možná (zdůrazňuju MOŽNÁ nemám žádnou jistotu) prodám fake a dopustím se křivdy vůči tomu nebožákovi kupujícímu. Nechat si je ale taky nemůžu, protože mě při pohledu na ně vždy popadne šílená zlost. Asi zvolím možnost tři rozdupu je, spálím a popel si vysypu na hlavu, protože „za blbost se platí“, a ta moje mě vyšla na dobrých šest tisíc.

Další záchvat běsu se dostavil u sledování FashionTV. Často slýchám, ať už na adresu svou, či adresu lidí o módu se zajímajících, že jsem povrchní. Co si o ingeligentech, co podobné hlouposti hlásí, myslím, si jistě dokážete představit. Nicméně pokud tito lidé někdy zhlédli FashionTV a osobně nepotkali nikoho, kdo se v této branži pohybuje a patří ke špičkám tohoto oboru, nedivím se, že si toto myslí. Tolik vylízaných lidí a nevkusných oblud jako je na FTV, aby jinde pohledal! Myslel jsem, že horší moderátor než Ben Cristovao neexistuje. FTV však nelenila a naservírovala mi kýčovité krabatění čela, neupřímný široký úsměv, nechutné pomrkávání a debilní hlášky Thomase Puskailera. Ten „chlap“ byl tak medový, že i po skončení pořadu zůstala obrazovka naší Tesly olepená. Před sledováním jím moderovaných pořadů doporučuji nasadit si na ruce kuchyňské chňapky, jinak reálně hrozí, že si způsobíte ošklivé škrábance na nejrůznějších místech svého těla (intimní partie to však, Thomasi, rozhodně NEBUDOU!). Dokud na FTV budou působit lidé, kteří jsou vybírání podle obvodu uměle zvětšeného hrudníku a délky penisu, odmítám tuto stanici uznávat jako módní televizi. K tomu, být módní, totiž nestačí jen nemít slámu v botách. On ji člověk nesmí mít ani v hlavě.

Po tomto malém ulevení si od přebytku emocí vám řeknu, na co se můžete v následujících týdnech těšit. Samozřejmě dokončím triptych o Blanche, a to krátkým reportem z jejího butiku a našeho setkání, čímž si uvolním ruce k další tvorbě. Konečně se vypravím do butiku Versace, abych získal nutné informace pro článek o jejich aktuální pánské kolekci. Taktéž plánuji zavítat na Asos a doporučit vám nějaké trendové kousky, protože mně neustále do mailu chodí annonce velkých podzimních slev, a těch je nutno řádně využít! Plánuju také report z výstavy v Rudolfinu a mnohé další!

Když k těmto plánům připojíte takové běžné pochůzky, jako je zahájení prodeje kolekce Versace for H&M, kterou pořádá Elle (díky Petře!), zjistíte, že jsem ten nejzaneprázdněnější nezaměstnaný ve městě! Hope to see you again soon, bye!

PS: víte, co je ta největší satisfakce za desítky hodin práce? Když vám přijde SMS od jisté dámy podepsaná lakonicky „Blanche“ :-))))))


† Na fotografii porcelánový čajový servis Thun, který rodiče dostali jako svatební dar. Zkonfiskován jejich synem-uzurpátorem 13. listopadu 2011.

19 komentářů:

  1. Miluju tvoje články. Zlepší mi to pak náladu ještě na dlouhou dobu. (No dobře, přiznávám, zrovna tenhle potěšil mé škodolibé já. Ráda jsem zjistila, že nejsem jediná, kdo si má někdy chuť si vyrvat všechny vlasy.)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek:) A nemusíš se bát, s profesionalitou České pošty mám teď také čerstvou zkušenost. Z Asosu jsem si objednala kabát. Dva týdny pryč, kabát nikde. Pan Jonathan z Customer Care mi oznámil, že se balíček musel ztratit někde v ČR, ať pro jistotu zkontroluju sousedy či jiná bezpečná místa, kde by se mohl nacházet. Nevím, kde jsou tady bezpečná místa, ale v 5ti kilometrech čtverečních se můj balíček nikde nevyskytuje. Spíš se mi vaří krev při představě, že MŮJ vánoční dárek teď nosí nějaká žena z Pošty při roznášení letáků!

    OdpovědětVymazat
  3. Že by se ti mé rodné město stalo tak rychle domovem? To se mi nikdy nepodařilo, cítit se tak rychle "někde" naprosto doma. Snad jen jedno místo by se tomu mohlo vyrovnat. A propos - jak to dopadlo s prací pro Sephoru? Vzhledem k informaci uvedené v tomto článku předpokládám, že nijak - což mě mrzí. Ale snad bude líp. Jo a... PS ti vážně věřím, to je pak krásný pocit.:-)
    Tereza

    OdpovědětVymazat
  4. @Malin: to jsem rád :P
    @Renata: tyto státní molochy zlikvidovat a jejich vedení vytahat za uši! Fakt děs :/
    @Tereza: Sephora nedopadla nijak. Dokonce se ani po těch dvou hodinách, co jsem tam otročil u vstupu, neobtěžovali zavolat a říct: "Bohužel jsme si Vás nevybrali."

    OdpovědětVymazat
  5. Příjemný článek, jsem ráda, že nejsem jediná, kdo má trable s objednáváním online a českou poštou. Škodolibé, promiň. O FTV mi ani nemluv. Jednou za čas si jí s nadějí pustím a po 10ti minutách zklamaná opět vypínám.
    Těším se na vše plánované a držím palce, ať ti to jde takhle pěkně od ruky i dál.

    OdpovědětVymazat
  6. Ta Sephora mě mrzí....vzpomenu si na tebe, kdykoliv kolem nějaké jdu.

    OdpovědětVymazat
  7. @Shaki: přesně. A to jsem ani nepsal o tom šokingu, když jsem si ji o půlnoci pustil k čištění zubů a byla tam reportáž z focení nějakých prasárniček! Co to má probůh společného s módou?!

    OdpovědětVymazat
  8. Ben Cristovao? příšerný jedinec..ani zpívat neumí, natož cpát ho do FTV...
    nejzaneprázdněnější nezaměstnaný - to je hezké:))
    úžasný článek, bavíš mě, bavíš mě, bavíš!! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ty jdeš na tu "předakci" kolekce Versace?!?!?!? Brečííííím.

    OdpovědětVymazat
  10. Skutečně skvělé jednání. :-( Díky za odpověď.
    Tereza

    OdpovědětVymazat
  11. Prima článek. Ta Sephora by mě asi nemrzela, když se Ti ani neozvali. Držím palce na jinou práci. :-)
    A gratuluju k tomu PS, sama jsem závislá na koktejlu "recognition, respect and praise", takže Ti rozumím. Užij si to. K.

    OdpovědětVymazat
  12. @Vanda: bohužel je jen pro jednoho :-/ Nemysli, že jsem na tebe zapomněl - taky mě to štve :(
    @Tereza: očekával bych, že když se ta společnost prezentuje pomalu jako centrum jaderného štěpení, že ta deklarovaná úroveň bude reálná a ne jen "na oko"...
    @K.: díky :D

    OdpovědětVymazat
  13. No vidíš to... a já si můžu hlavu ukroutit, když kolem SEPHORy jdu, jak Tě hledám :-D brala jsem to jako hotovou věc... škoda no. Ale ten nový džob zní stejně líp ;-) Coby

    OdpovědětVymazat
  14. I tak ,,Aaaachjo,, :D Ale i tak, still, ma financni krize je donebevolajici. :-(

    OdpovědětVymazat
  15. Jsem v práci, tak jsem si to fashion TV video pustila bez zvuku, ale stačilo :D. Pán jak hezky háže obočím!
    Ty jsi někde z Valašska jo? Hmm... :)

    OdpovědětVymazat
  16. Mám takovou otázku. Co mají všichni lidi z PFUK s irzaelci ? Proč k nim mají všichni tak vřelý vztah. Teda ja je jedu reprezentovat na konferenci do CA, ale i tak...:D

    eN.

    OdpovědětVymazat
  17. Predpokladam, ze porcelanovy servis - tedy jeho cast, jste uzmul rodicum, protoze to je Thun. A pro Thun navrhovala Blanka. Nechapu, jak muzete pri psani onoho trojdila pit z neautorizovanych salku. A pro cloveka, provadejiciho nakupni operace se sluchatky, v radech tisicu - jsou to drobne. Tricet tisic za kvalitni porcelan neni tak moc. Tedy je to dost, ale vzhledem k tem sluchatkum..
    Minor concerns:
    1. Zasveceny narod? Myslite vyvoleny?
    2. Povazovat Sephora za luxus je absurdni
    3. H&M for Versace (jsem pro toto poradi) je mimo realitu, ale nepochybuji, ze to nekdo koupi. Nechci, ale odsuzovat pausalne.

    Celkove dobre. Ctive. Ale monotematicke. Opustte chram B.M. Nikdo nepochybuje o impozantnosti jejiho uspechu, ale pohled na cajovy servis Thun..naznacuje diagnozu:-)
    M.

    OdpovědětVymazat
  18. @Vanda: jak řekla babička: "peníze se musí točit. Aspoň to říkali v televizi." A tak jsem je točil... :D
    @Katie: že? A kdyby jen obočím :)))
    @eN: tohle mám už od střední - UK za tím nehledej :D Nevím... já mám celkově tu úchylku, že miluju "outsidery"...
    @M: To je trapas!!! Dík za uporonění... Bože, a to jsem nadčlověk! Stydím se, stydím se , stydím! Ten servis jsem uzmul proto, že doma ležel nevyužitý a je krásný. To, že je Thun, jsem zjistil až když jsem ho tu v Praze umýval .-) A prosím, raději nečtěte další článek - mohlo by se Vám udělat mdlo... ta diagnóza je totiž smrtelná!

    OdpovědětVymazat
  19. @M.: a ještě k tomu porcelánu - ten od Blanche dokonce stojí ještě méně než třicet tisíc. Ten největší servis stojí něco pod dvacet, což je skutečně krásná cena.

    OdpovědětVymazat