středa 28. září 2011

Módní osvěta za příliš vysokou cenu

Co všechno jsme ochotni obětovat pro molo v Pařížské?

Prague Fashion Weekend. „Hrůza!“ „Nevkus!“ „Ostuda!“ „Rej českých tvořilek!“ „Nechutná a zbytečná blokáda Pařížské!“ Ano, takto by se dalo pokračovat ještě dlouho a nikdo by nemohl říct ani popel, jelikož je to pravda. Ale tohle už jsme slyšeli. Pojďme na tuto akci nahlédnout z trochu jiného a možná daleko děsivějšího úhlu…

Byl jsem tam. And I was pursing my lips during the entire show. Občas mi též ústa zamrzla v němém výkřiku. Ale co mě dostalo do kolen ještě více než samotné modely, jedinci je prezentující a diváci VIP zóny lízající zmrzlinu a pojídající (držte se!) langoše, byl zbytek obecenstva, které se evidentně dobře bavilo, nadšeně tleskalo, juchalo a očividně si myslelo, kdovíjak na úrovni netráví toto hezké podzimní odpoledne. Doma mě pak dorazil komentář pana M. na facebookových stránkách PFW: „Fantastická akce! Módní přehlídku takové kvality jsem navštívil poprvé v životě a určitě ne naposled! Máte někdo tipy na další podobné akce?“

Dotyčný by podle mě sice měl žádat po organizátorech nějakou kompenzaci za újmu na psychickém zdraví, nicméně jeho názor mě přivedl na jednu myšlenku. Není organizování podobných akcí spíše na újmu než k prospěchu módy v Čechách?

Kdyby se podobné akce nekonaly, tak by většina národa na žádné módní přehlídce nikdy nebyla. To malé procento uvědomělých by však během dnů světových fashion weeků sedělo u monitorů a hltalo očima live streamy z Milána, Paříže, New Yorku,… (pokud by se tam tedy nevydali osobně) a mělo tak pojem o tom, jak skutečná fashion show vypadá. Bylo by nás málo, ale byli bychom zasvěcení. Současný trend je ale zcela úplně někde jinde. Každý musí být odborníkem na vše, a proto i Pepa od vedle, který nevytáhne nohy z modráků, a Jaruš odnaproti, pro kterou je rtěnka vymožeností hodnou leda kurvy, nikoli jí, chtějí, alespoň na chvíli, nahlédnout do světa módy.

A v tento okamžik nastupuje na scénu pár bystrých supů cítících možnost „přihrát si malou domů“. „Když chtějí módní přehlídku, tak ji jim dáme!“ A taky že dají. Stlučou z pár prken molo, srazí několik židlí, seženou nějaké lidi připomínající modely a jde se na to! Úspěch u luxusní módou nedotčeného národa, který je schopen strávit cokoli, zaručen!

Tak trochu mi to připomíná ruskou vyšší třídu 19. století. Každý byl na vše odborníkem a zároveň nerozuměl vůbec ničemu. Nejsou podobné akce spíše ke škodě než k užitku? Jen si to vezměte, M. teď nejspíše žije v domnění, že takhle to MÁ vypadat. Že tohle JE ta pravá módní přehlídka. A není v tom sám! Další komentář slečny V.: „Boží, boží, boží!!!!! Luxus modely, modelky/modelové :), počasí, stylový lidičky kolem prostě všechno!! Klidně bych PFWeekend změnila na PFWeek ;-)... Za rok se těším ;-)..“ Potřebuje to další komentář?

Co by asi tito lidé dělali, kdyby seděli na pánské přehlídce Johna Galliana F/W 2011/12, která měla vysoce propracovaný koncept, perfektní kulisy, světla, hudbu a jedním z modelů byl sám velký Francisco Lachowski? Ty méně poznamenané by nejspíše tento extatický zážitek zabil. Oběti PFW by ale pravděpodobně pronesly něco jako: „To v Pařížské bylo lepší. Tohle je nějaké divné…“

15 komentářů:

  1. Hm, sice jsem tam nebyla, ale možná jsem ráda, protože už tak nějak teoreticky mi to zavánělo čecháčkovstvím. Jakože ČR a nějaká móda? Jakože když tomu dáme honosné jméno Prague fashion week, tak se to asi jako vyrovná těm ostatním? Aha, tak jo.

    OdpovědětVymazat
  2. *weekend... Ježiš, nedejbože week!

    OdpovědětVymazat
  3. Á propos, nějaké foto by nebylo pro nás vidláky? :D

    OdpovědětVymazat
  4. @Vanda: kdyby to byl week, tak všichni čeští blogeři a módy znalí lidé pomřou a ti "modelové" taky, páč to prý byla děsná dřina, táhnout se jak sopel po tom dlooooouhém mole... U jednoho jsem myslel, že na konec fakt ani nedojde...

    OdpovědětVymazat
  5. @Vanda: hihi, mám foto chlapečka, jak si jezdí s autíčkem po mole, zatímco se kolem něj klátí nějaká vochechule snažící se ustát na podpatcích, které na sobě měla nejspíše poprvé :D Můžu to sem pak hodit, celkem fun :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nejlepší byl Mcdonald ve třetí řadě! Haha!

    OdpovědětVymazat
  7. Pražský fashion weekend je jedna z věcí, které nechci v životě vidět! Stačilo mi pár fotek. Hrůza vedle hrůzy, co se týče oblečení, modelek i publika.

    OdpovědětVymazat
  8. Az doted bylo zahadou jak je mozne, ze prehlidka vlastni znacky Tesco ma daleko slabsi uroven v porovnani s tim co vyspekuluje Lagerfeld. Jestli to nebude treba ehm...rozpoctem. Okresni divadlo v Kladne asi taky nekonkuruje Burgtheatru..jestli by teda nebylo lepsi ho zavrit...oder? M.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj! Na Tvůj blog chodím hrozně ráda, píšeš opravdu dobře, na věci nahlížíš z více úhlů, jsi zkrátka takový neotřelý (nebaví mě pročítat blogy, které jsou jeden vedle druhého totožné)..ale tohle mě docela zaskočilo..vím, že úroveň PFW se nedá srovnat s FW v Miláně, či Paříži, ale řekněme si to narovinu, zase tak zlé to nebylo..např. Klárka Vytisková zářila, návštěvníci také nebyli tak zlí..spíš je pravda, že z řad obecenstva bych byla schopná vybrat lepší modely i modelky, než které byly na catwalk..ale co, buďme rádi, že je tu alespoň nějaký pokus o módu, a že se to snad bude rok co rok zlepšovat..je možná pravda, jak říká pan M., že jde i o rozpočet atd. a že zde nešlo o tolik prestižní značky..abych se dostala ke svému názoru: já osobně si myslím, že to až tak zlé nebylo a měli bychom dát ČR šanci, aby se alespoň ze třetiny pokusila vyrovnat prestižnějším akcím..na druhou stranu, co chceš od národa, kde je normální používat náhražky bot Crocs jako běžnou obuv do školy, obchodu a divadla:/..měj se moc hezky, těším se na další článek!:) E.

    OdpovědětVymazat
  10. @E.: v prvé řadě děkuji za přízeň. A teď samotná reakce: Klárka byla skvělá (miluju ji), ale to k úspěchu nestačí. Co mi na PFW nejvíce vadí, je to, jak to prezentují - jako další pobočku světových fashion weeků, kterým však v reálu PFW nesahá ani po kotníky. Kdyby řekli: fajn, máme tu pár českých tvořilek, co se chtějí předvést, a několik (NEluxusních!) zahraničních značek s týmž úmyslem - fajn. Kdo bude chtít, přijde. Ale hrát si na světovou úroveň a přitom dělat tohle... Taky je zde oproti minulému ročníku cítit nulový posun a nemyslím, že by se příští rok dostavil. Tuto akci totiž nepořádají špičky českého módního světa - ty budou až na Designbloku. Pokud by se tito lidé zapojili a vzali záštitu, jistě by to vypadalo mnohem lépe a my bychom mohli být alespoň trošku pyšní. Za současného stavu ale skutečně není být na co... :)

    OdpovědětVymazat
  11. dobrý článok, nebola som tam, pár fotiek som videla no, ale aj tak to malo ešte úroveň u nás na Slovensku by to dopadlo o veľa horšie :) :)

    OdpovědětVymazat
  12. Super článek :) Na PFW sem nebyla ... a už ani nelituju :D

    OdpovědětVymazat
  13. Mluvíš mi z duše. Sice jsem loni ani předloni PFW neviděla, ale následně jsem koukala na fotky a celkem mi to stačilo. Jsem sice ráda, že se Česko snaží dále rozvíjet, ale když něco dělám, tak to dělám pořádně. Navíc mě strašně rozčiluje jaká je kolem toho bublina, jak si hrajou na mistry světa a jejich fanoušci je vesele podporují jaká to byla "luxusní akcička".
    Martina

    OdpovědětVymazat
  14. @Martina: přesně! I s málo penězi se dají udělat skvělé věci, když je v čele někdo kreativní a snaživý. Ale já zde postrádám jak originalitu, tak snaživost.

    OdpovědětVymazat
  15. Musím říct že máš pravdu, když sem se tam na kamaradku se kterou sem tam byla otočila a řekla že je to nanic že an sobě ty ženský maj hadry a navíc choděj jak připosraný, tak ěm kamaradka pokarala abych se ztišila že nás eště nějaká "fashion" blogerka sejme...:D:D Začátek byl hruza ale kolem 17hodiny to bylo i chvílema ok, byly tam i normální šaty a i pár věcí od B. Rajské také nebyli uplně k zahození. Fotila jsem jak divá ne že by se mi ty modelky nějak líbily ale jedna z nich je ročníková spolužačka.
    Nadruhou stranu jsem neviděla už dlouhou dobu tolik pěkně oblečených lidi na jedom místě. Ačkoliv většina fashion blogerek o modě tolik neví (a většina z nich se tka v reálném životě neobléka) umějí se obleknout mnohem lépe než typické české ženy (volná polokošile či halenka připomínající to čím doma mejeme podlahu, podobně vypadající kalhoty nedejbože sukni, skvělé typické do jakéhokoliv počasí se hodící sandáles ponožkou a nezapomeňme na osudovou igelitku) Ačkoliv to zní jako sebevětší klišé je tomu tak, vždy říkám že bych ve své druhé rodné zemi nechtěla žít kvuli lidem, ale oni se francouzi porstě umějí oblékat, a ve chvíli kdy vidím takovou mařku odnaproti tak měním své stanovisko. Takže en conclusion si myslím že ačkoliv modely představené jsou hrůza, organizace dost špatná, tak pokud to donutí lidi se aspoň čas od času hezky obléknout, proč ne. Třeba si an to časem zvyknou a budou chodit oblečení hezky stále :))))
    Noémie :)

    OdpovědětVymazat