sobota 3. prosince 2011

Vánoční osvěta z Asosu (Part I)

Toto je třetí úvod. Ty první dva byly tak trapné, že jsem je musel již u druhého odstavce celé smazat. Proto do toho skočme rovnýma nohama! Většina národa se obléká fakt příšerně (džínový mor, kecky, baťohy původně určené na trip na Mont Blanc užívané coby zavazadlo denní potřeby,…). Vy jste jistě výjimka, protože čtete blog o módě a všech těch projevech rozežranosti „buržoazních vykořisťovatelů“, ale vaše okolí už tak uvědomělé být nemusí. Proto jim pomůžeme!!! (já vím, jsem dobrota sama, že to zorganizuju!)

Co se oblečení týká, je na Češích v podstatě špatně úplně vše. Nicméně tentokrát se zaměříme na zdánlivé maličkosti, a to boty a tašky. Specialitou domorodých obyvatel zdejší kotliny je totiž úvaha: „Fajn, koupím si tento kabát, ať vypadám elegantně. Boty? Není třeba kupovat nové, které by ladily k novému kabátu. Vždyť doma už mám aspoň troje!“ ALE… nakonec se ukáže, že jsou to všechno kecky Puma, Nike, Adidas, Jang'c,… a dotyčný jedinec už samozřejmě nemá náladu trajdat po nákupech, a proto jinak hezký kabát zabije potrhanými, vyšmatlanými botkami. (Předpokládám ideální situaci, kdy si je jedinec vědom toho, že kecky a kabát k sobě neladí. Pravděpodobnější v reálu je, že mu tato kombinace nepřijde ničím bizarre.)

Výše uvedená výhrada se týká obou pohlaví. Specialitou žen je pak vzít si malou kabelečku, do které se nevleze ani svazek klíčů, a k tomu obří igelitovou tašku Albert, Billa, Penny,… která opět byť sebelepší outfit naprosto zadupe do země. Když je to dívka/žena skutečně hezká, mnohdy i pláču nad tím, jak málo by stačilo k tomu, aby byla dokonalá! Jen zahodit igelitku a koupit si buďto větší kabelku nebo hezkou nákupní tašku.

A je tu ještě jeden důvod, proč tentokrát zaměřím svůj ostříží zrak jen na tašky a boty. Blíží se Vánoce, a to je skvělá příležitost nešťastníky ze svého okolí obdarovat, přičemž když darujete boty a tašky, je o něco méně pravděpodobné, že je budete muset měnit kvůli tomu, že obdarované osobě nepadnou, na rozdíl od šatů, halenek,… Já vím, číslování je všude jiné… lalalá… neřešme technické nepodstatnosti a hurá na Asos! Právě tam jsem pro vás totiž vybral to nej, čím byste mohli své blízké, popřípadě i sebe, potěšit.

Poslední poznámka: tento článek je věnován mužům a těm, kteří je chtějí obdarovat. Příští bude určen ženám (materiály už mám připraveny, nebojte, dámy!) a těm, co chtějí udělat radost jim. A pokud, stejně jako já poslední dobou, nabýváte přesvědčení, že vše je vlastně unisex, kupte si, co se vám bude líbit bez ohledu na to, zda je to pro ženy či muže (výhoda internetového nakupování je, že na vás nebude s opovržením hledět seschlá prodavačka, protože si zkoušíte něco z oddělení pro opačné pohlaví :-)

Základnu vánočního stromečku nám tvoří věci, se kterými asi nejlépe pochodíte. Čím výš půjdeme, tím větší to budou chuťovky, a tím pádem poroste i míra odvahy nezbytná k jejich nošení. Ale pro jednou přestaňme přemýšlet nad tím, co na to řekne okolí, a vyberme si, co se nám skutečně líbí! Žijeme jen jednou…

Chlapci milují baťohy. Asi proto, aby měli volné ruce a mohli provádět všechno to, co s nimi obvykle provádí (původně to nebylo myšleno tak, jak to vyznělo :-). Pokud víte, že váš milý prostě koženou tašku do ruky nevezme a ten sporťácký baťoh, který nesundá se zad, jak je rok dlouhý, už se rozpadá, kupte mu nějaký plátěný. Jako nejvhodnější mi přijde tmavě modrý a hořčicový (barvy hořčice, ne z hořčice! III), protože ladí skoro se vším, není to tuctovka a přítel nebude zároveň vystaven posměchu tupého okolí. Pokud mu věříte, můžete zabrousit i do skotských vzorů (I), které jsou mladistvé, ale přesto elegantní (ale ne tak, abychom je nosili do Národního, to zas pozor…). Možná je ale váš boyfriend „kluk“ v mém slova smyslu (slovo kluk má krásný zvuk, proto si pod ním představuju opět hnědookého rošťáka s kulichem mé úchylky na hnědooké rošťáky jste si jistě všimli, chtěl bych být jako oni), pak jistě snese už i vyšší level, a to brašnu na rameno. Asos nabízí jednu skotskou (II), jednu se zajímavým potiskem (VI) a super brašno-kufřík (VII), ze kterého sice šílí celá blog-scéna, ale zatímco „ti druzí“ volí jen jednobarevná provedení, já vám nabízím naprosté unikum v barevné kombinaci světle+tmavě hnědá a mátová (ta bude podle Gagy příští rok v kurzu), díky které bude váš drahý vždy příjemně čnít z davu, protože bude vypadat, jako typický kluk z kresleného večerníčku (o nepříjemném čnění mě asi poučíte v úterý…).

Dále jsem našel rybářskou tašku (IV), která by se hodila nejen mému ex-učiteli chemie k jeho nátělníku ze sítě (ano, toto trauma si ponesu až do smrti), ale i každému, kdo nechce např. tělocvik či převlečení do fitka nosit v igelitce, jak se to běžně děje.

Nyní se dostáváme na třetí stupeň, kam už dosáhnou skutečně jen ti odvážnější. Ne že by na černé kožené tašce bylo podle mě něco extravagantního, ovšem velká část populace je zřejmě opačného názoru, a proto její majitel musí buď různé poznámky kolemjdoucích (obvykle jsou to špičky inteligence z řad fotbalistů) ignorovat nebo jednoduše přidat hlasitost na iPodu a přidat do kroku. Taška IX je díky zajímavému proplétání, které je užito na pásky, asi tím nejlepším, co na Asosu najdete. VIII taky ujde, ale už do ní nedáte nákup, nevýhodou X je pak materiál, tedy látka, která se bude špinit a špatně udržovat. Kdo kvůli ladění potřebuje tašku hnědou, nabízím mu číslo V.

A jsme na vrcholu, který místo typické vánoční hvězdy zdobí dvě hvězdné tašky (XI,XII) od hvězdné Vivienne Westwood, známé to babičky rebelky! Pokud jste skuteční fajnšmekři, tohle je něco pro vás! Jen musíte počítat s tím, že kreditka zapláče o něco víc než v předchozích případech.

Taška je hned po spodním prádle nejdůležitější součást šatníku, proto jejímu výběru věnujte skutečnou pozornost a nespokojte se s kompromisem! Musí být funkční (kapsičky, lehká údržba, dostatečná velikost), ale i hezká (ne krosna, ne hrůza určená pro vysokohorskou turistiku). And that's it!

Vidím, že jsem se rozpovídal natolik, že boty nechám na příště, ať můžete pořádně vstřebat dnešní porci módní krmě. Proto see ya later!

(Znáte jiného člověka, který by o 12 taškách dokázal napsat takový sloh? Má esej z politologie bude killer :-)


fotografie / asos.com

17 komentářů:

  1. tyyyjo číslo XI bych hned bral. Teď vim po čem se mam dívat po Vánocích. Kampak se na to hrabe béžová Lacoste taška co jsem dnes viděl.

    A neznám nikoho iného co by dookázal o 12 taškách tolik. Jen tak dál, už se těším na boty se kterými mam asi tak největší problém.

    OdpovědětVymazat
  2. Ta Vivienne je super, ale co nadělám - moje karta nemá co plakat. :)

    Honzouš

    OdpovědětVymazat
  3. @Honzouš: tak to je asi nějak příbuzná s tou mou :D

    OdpovědětVymazat
  4. Číslo X jsem už málem měla sama pro sebe... :) Mezi dámskými kabelkami a taškami je totiž v nižší cenové kategorii pekelně těžké sehnat něco jednoduchého bez všelijakých - s prominutím - srágor (tím myslím všelijaké mašle, nesmyslné blyštivé patvary, mončičáky...)

    OdpovědětVymazat
  5. Bizardni? Fuj. Elegantni, cisty, kvalitni nemusi nutne znamenat barevny, extravagntni a rvouci. Nemyslim, ze je nutne mit za kazdou cenu dvacetibarvnou tasku z plastu. Decentni kozena Mont Blanc zcela splni ucel hodny tasky. Proc proboha kupovat vyprodejni VW? Nehlede k jejim kontroverznim nazorum na sklenikovy efekt, ktere exponuje i na sva dila. M.
    Ocekavam dalekosahly elaborat na tema: nedokonala jazykova korektura. At to tady pak nemusi opravovat fotbalova inteligence. Kdo s koho..

    OdpovědětVymazat
  6. Filda mě baví a na komentáře M. se těším. Docela ráda bych se s vámi oběma potkala. K.

    OdpovědětVymazat
  7. tu IX bych si nejradši vzala pro sebe :) ostatně i další bych si vybrala :)

    OdpovědětVymazat
  8. @M.: Protože je něco ve výprodeji, znamená to, že je to špatné či méněcenné? A taktéž teze, že "kvalitni nemusi nutne znamenat barevny, extravagntni a rvouci" nepochází ode mě (resp. její negace). Pokud tím narážíte na sestavení stromku, není založeno na tom, čeho si nejvíc považuji, ale na tom, že jdeme od základů (pro většinu národa je batoh základ) po ty největší chuťovky pro opravdové fajnšmekry. Fakt, že se Vám VW zrovna nelíbí, neznamená, že je to tak u všech (dokonce se teď už mohu odvolat i na předchozí komentáře). Znám taktéž hezčí kusy, ale zadání bylo: nakupujeme na Asosu, a ne u YSL či Mr. Porter, u kterých bych určitě vybral ještě lepší kusy. Ale tuto práci už publikují lifestylové časopisy, tak proč se opakovat?

    OdpovědětVymazat
  9. Myslím, že M. narážel na to, že slovo "bizardní" se píše "bizarní." ;-) Jinak ale super článek, těším se na pokračování. Eva

    OdpovědětVymazat
  10. júúúj ale musím šetriť na jar :(

    GIVEAWAY on my blog
    karissaworld.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  11. Super článek! VIII a IX jsou fakt úžasný! Jsem zvědav na pokračování... Nedy

    OdpovědětVymazat
  12. @Eva: stále se učím... díky :)

    OdpovědětVymazat
  13. Ou. Kabelky.

    Sama jsem dnes sháněla v celém městě a ve všech obchoďácích co kde jsou kabelku. Jsem "hrozně náročná". Chtěla jsem nějakou jednoduchou. Středně velikou. A aby nebyla z koženky, protože to se rozfláká jedna dvě. Taky né nijak hnusně krokodýlovatě-barvošíleně-leskle divnou.
    A?

    Sláva sehnala jsem! V Humanic kožená kabelka. Jednoduchá, krásné zpracování... :)

    Jen tak dále Fildo!

    OdpovědětVymazat
  14. kvalitne kozene kabelky jedine cez ebay...Ri2K, Tula, Radley atd. Nadcasova kvalita, ktoru tu nevidite v uliciach na kazdom kroku za skvele ceny.

    OdpovědětVymazat
  15. já má messenger bag do školy z ebaye z BagBase, moc nestála ale je stylová a hodí se ke všemu...barevné provedení hnědá s písečně béžovým lemem!

    OdpovědětVymazat
  16. @Anonymní (16:58): you rock then!!! (-:

    OdpovědětVymazat