čtvrtek 25. srpna 2011

Oblek: třešnička na dortu i hřebík do rakve

† Toto je manifest. Manifesty jsou nesmlouvavé. Já jsem nesmlouvavý. Tento manifest je nesmlouvavý. Čtěte na vlastní nebezpečí.

Už jen při hledání vhodné fotky pro tento článek jsem se opět utvrdil v tom, že má nenávist k oblekům je bezbřehá (nemohl jsem totiž žádnou pěknou najít!). Obleky vážně nenávidím. Jednak proto, že mi nesluší, ale též z toho důvodu, že jsou nechutnou uniformou, která z jedince dělá člena stáda. Je suis unique et c'est la raison pour laquelle je déteste les uniformes. Nejsem ale sám, komu nesluší…

Aby muži slušel oblek, musí splňovat dvě podmínky. Mít atletickou postavu a obří charisma. Atletická postava mu totiž zaručí, že na něm oblek nevisí jak kus hadru a je pěkně vypasovaný, charisma pak nedopustí, aby se stal členem davu. Zamyslete se se mnou. Říká se, že obleky jsou na chlapech neskutečně sexy. Ale na jakých chlapech? Jsou to obvykle okatí fešáci s perfektní postavou a neodolatelným úsměvem. Nahoře vidíte Alexe Watsona, ještě lepším příkladem ale je Enrique Iglesias nacpěte hnědookého rošťáka s havraními vlasy do perfektně padnoucího obleku a kolena se podlamují všem (některým kvůli vzrušení, jiným kvůli závisti).


Z toho plyne, že když si na sebe dá astenická figura (já) s neextrovertní osobností (já) oblek, je to hrůza. Jenže já mám soudnost a nechodím v něm! Proč mě ale obleky týrají ti, co jsou na mém břehu, a snaží se napodobit ten protější? Co všichni ti kluci se stejným obvodem hrudníku jako já v obleku po tátovi-chlapákovi, případně koupeném o dvě čísla větší, „páč do toho za pár roků dorostou“? Co pánové profesoři a docenti, kteří se v televizi promenádují s kousky ušitými za tuhého socialismu? Co pánové politikové s pupky jak kdyby měli počít šesterčata proč se mám neustále obávat, že jejich knoflíček na saku pod tím tlakem prdne a sejme některého z novinářů, co trpělivě pokládají otázky na tiskovce? Realita, kterou zde popisuji, je mi horším jedem než arsen. Obleky nenávidím! Kašlu na to, že mi nejsou. Já se s tím vyrovnal. Ale co nedá mému kamennému srdci oddychu, jsou všichni výše zmínění, kteří se v těch nepadnoucích obludách dostavují na candrbály, oslavy, televizní rozhovory a jiné radovánky, kde je od pánů vyžadován „společenský oděv“.

Kdo mě pochopil, nemusí číst dále. Kdo si ťuká na čelo a klade mi se zaťatou pěstí otázku: „A to mám jít jako na svatbu v teplákách?“, nechť čte dál. Milí nedokonalí, pokud chcete nosit oblek a jste astenik, posilujte a nechte si ušít oblek na míru. Úzká ramena, vypasovaný pas, úzce střižené nohavice, to je správná volba. Majitelé šesterčat zkuste taky občas dělat rukama, začněte cvičit a dejte vale pivu! Vlastníci historických kostýmů dovezte své poklady do ČT, kde je použijí v seriálu Vyprávěj, a pořiďte si oblek nový, moderně střižený a hlavně z látky, která se nezrodila v chemickém závodu PolyPlast*. Pokud jste na svá ramena à la Nicole Kidman, případně obří pupek, pyšní a nechcete se jich vzdát, nenoste obleky. To dělám já.


Fotografie: Alex Watson na premiéře filmu Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 1 v New Yorku (15. listopadu 2010) // zdroj: CelebrityWonder.ugo.com // autor: Stephen Lovekin/Getty Images

* podobnost názvu s jakoukoli reálně existující firmou je čistě náhodná

20 komentářů:

  1. Vystihls dokonale!!!

    Ale i astenickým postavám sluší. Mám kamaráda, módního guru, jménem Filip, astenická postava, na kterou je hrdý a v Thajsku si nechal ušít oblek na míru podle Armaniho střihu. Padne mu dokonale a vypadá v něm... No prostě božsky. Nevěš hlavu a hledej dobrou krejčovou!

    OdpovědětVymazat
  2. Podle mě je největší problém v tom, že většině lidem oblek nesedí, protože si ho, jak už si říkal, nejčastěji půjčí od taty/strejdy/dědy/souseda/babičky a pak to tak vypadá. Oblek je zásadně pro 1 člověka a to namíru ušitý, nebo aspoň upravené délky rukávů a nohavic.
    Myslím, že komukoliv může oblek slušet(samosebou že dobře ušitý, bez chemických srá.čů)a nemusí v něm vypadat jak ovečka, když bude aspoň trochu kreativní.
    Ondra

    OdpovědětVymazat
  3. "Aby muži slušel oblek, musí splňovat dvě podmínky. Mít atletickou postavu a obří charisma. Atletická postava mu totiž zaručí, že na něm oblek nevisí jak kus hadru a je pěkně vypasovaný ..."

    Takže se ti nelíbí chlapi v nepadnoucích oblecích, to jsi chtěl říct, ne?

    Když oblek padne, sluší každému. A přizpůsobi jej své osobnosti můžeš pomocí košile, kravaty, ponožek, manžetových knoflíků a co třeba kontrastní šňůrky na černých polobotkách? ;) Nežijeme v roce 1910, aby ses musel řídit tabulkou, která přesně předepisuje druh oblečení a střih a barvu jednotlivých kusů. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já čekal, že tohle se vám bude líbit... :-)

    @Vítězslav: přesně to jsem udělal na maturiťáku. Černý oblek + modré botky Lanvin for H&M + motýlek stejné barvy. Lidem se to líbilo, ale já se stejně necítil dobře. Nemám holt ta "obleková ramena" :)

    OdpovědětVymazat
  5. Není na chlapovi nic hezčího než (padnoucí) oblek. Tentokrát s tebou nesouhlasím

    OdpovědětVymazat
  6. S rameny by si měl krejčí také poradit. Proto bys potřeboval oblek na míru ;)

    OdpovědětVymazat
  7. @Vítězslav: já měl oblek na míru. Ale obleč kostru do obleku na míru... pořád jí bude velký - nemá na čem držet. Příště zkusím dámský stih a la Dior for Carrie.. to je má poslední šance :)

    OdpovědětVymazat
  8. Podívej se na přehlídky Dior Homme z dob, kdy mu šéfoval Hedi Slimane ;)

    OdpovědětVymazat
  9. já chlapy v oblecích naprosto zbožŇuji! a myslím, že když má muž opravdu padnoucí oblek, tak jim prostě musí slušet! Můj přítel taky nemá "postavu vhodnou na oblek". Je menší postavy, trochu zavalitější, ale v obleku rozhodně nevypadá jako "Míša kulička". Prostě mu oblek sluší. A už jsem viděla i spoustu hubených a kostnatých chlapců v oblecích, kterým to taky slušelo. Takže s tebou dnes vůbec nesouhlasím.

    OdpovědětVymazat
  10. p.s. že obleky dělají z mužů členy stáda.....já bydlím v Brně a potkat tady muže v obleku je docela rarita. Jo, věřím, že na Manhattnu se to obleky jen hemží, ale v česku? Nemyslím si... :)

    OdpovědětVymazat
  11. Musím souhlasit s Minimalist Lady - v Čechách se to obleky hemží možná tak v Praze během polední pauzy... Což je ovšem škoda. Miluju dobře padnoucí obleky na jakémkoliv typu postavy.

    OdpovědětVymazat
  12. Jsem rád, dámy, že se mnou nesouhlasíte - je to pak zábavnější :-) Jen mě napadlo: říkáte, že se vám líbí muži v oblecích. Já se ptám: kolik procent na tom "líbení" tvoří oblek a kolik fakt, že vidíte po sto letech chlapa, který není v odrbaném tričku, šortkách a vyšmajdaných Nike, je učesaný a možná dokonce voní? Tohle asi v celém procesu (ne)líbení také hraje svou roli...

    OdpovědětVymazat
  13. Jo, Fildo, máš naprostou pravdu. Jak jsi to napsal, tak mi to došlo. :) Na ulicích pořád potkávám chlapy v otrhaných kalhotách, sepraném triku a, nedej Bože, trekových sandálech. Upravený chlap v obleku je na českých ulicích rarita, možná proto mě tahle "exotika" tak přitahuje. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Já si říkala, že to je Hermiona_chlap. :-)
    A žes nemohl najít pěknou fotku, se divím, mně se kupříkladu moc líbil oblek, cos měl na stužkováku (víc teda ty boty, ale to je vedlejší), pravda, jak ti padl nebo nepadl jsem fakt nekoumala, měla jsem trošku rozostřené vidění...
    Jedinou vhodnou možností mi opravdu přijde oblek na míru. Potom ani nemusí vypadat jako ze stáda...
    Co mi ale přišlo trochu nevhodné byly tvé zelené kalhoty_rifle a kožená bunda (pokud se nemýlím... Bohužel se mi to nemilosrdně vrylo do paměti) na předávání maturitního vysvědčení. Vím, že jsi unique a neopomeneš to zmínit nejméně v každém prvním článku, ale nějak mi to nesedělo k tvému sense of fashion...
    A Enrique mě jak jinak než odzbrojil.
    Dámský smoking od Diora for Carrie je můj sen. <3
    Věcná na konec- co má oblek společného s extro/introvertností?

    OdpovědětVymazat
  15. @Vanda: v rámci mého experimentování se občas stane, že, přiznávám, šlápnu vedle. Ale beru to jako součást procesu, jak se přes to horší dostat k lepšímu. Tehdy navíc hrálo nemalou roli, že 30 sekund před tím, než jsem vyšel z domu (už tak se zpožděním), začalo zničehonic pršet :)

    Extro/intro: pokud má člověk kolem sebe takovou tu auru jako například Alex či Enrique, může být v místnosti se sto dalšími chlapy v oblecích, a přesto je nepřehlédneš (tato aura je při narození většinou vložena do vínku právě extrovertům). Introvert, který je zbaven možnosti prorazit své bariéry pomocí vlastního oblečení (ať už chlap můžu volit barvu kapesníčku, vázanky, odstín obleku, tvar manžetových knoflíčků... pořád jsou to tak nicotné možnosti v porovnání s možnostmi žen, které mohou volit šaty nejrůznějších střihů a velikostí, kalhotové kostýmky, overaly a nevím co ještě), je nahraný. A tohle jsem chtěl vlastně v článku napsat: že ten pocit stádovosti je u mě posílen faktem, že muž je ve výběru společenského ošacení tak omezen, zatímco ženy... ach ženy :-) Třeba ty tvé šaty – střihově jednoduché, avšak do detailu propracované a nepřehlédnutelné...

    OdpovědětVymazat
  16. Zareaguju jen na tvůj poslední příspěvek v debatě: ženy mají jistě větší možnosti než muži, ale ve formální módě v tom zas tak velký rozdíl není. Spíš je problém v tom, že tak jako čeští muži znají jenom obyčejný oblek (vestička, frak apod. už ani nepatří do jejich slovníku, natož šatníku), tak české ženy znají večerní šaty (ale nerozlišují vhodnost otevřených bot, barevnosti, délky šatů či rukávů, volbu doplňků apod.). Chci tím říct, že jak pánská tak dámská formální móda má svá pevně stanovená pravidla, ale u nás je zná jen pár desítek tisíc (nechci říkat "horních", spíš by bylo na místě "intelektuálně horních":).

    OdpovědětVymazat
  17. Podlě mě máš auru velmi výraznou, byť jsi jak říkáš introvert. :-) A máš pravdu, že muži jsou všeobecně dost svázáni kalhotovou/oblekovou módou.
    A ty šaty... Děkuji za pochvalu. A nevím, jestli jsi je zažil ještě neposkvrněné, ale převrhla jsem na sebe sklenku červeného... :-/ Ale naštěstí šly vyčistit, takže je budu moct ještě použít, finance na to vzít si šaty na jednu událost nemám. :-)))

    OdpovědětVymazat
  18. @Anonymní (10:19): článek o formální módě by jistě prospěl nám všem... píšu na seznam key topics. Díky za inspiraci! (:

    @Vanda: ještě neposkvrněné :) Zářily přes celý sál z balkónku až pod pódium, kde jsem stál :-) A ad finance - možná je to tak lepší. Člověk si pak dvakrát tak lépe rozmyslí, co si koupí. A navíc je to obrovská výzva, protože tytéž šaty mohou vypadat pokaždé úplně jinak, když se zvolí jiné doplňky, líčení... a to dokážou jen praví mistři. Takového talentu si pak cením daleko víc než bezedné kreditky :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Frak že nepatří do slovníku českých mužů? Muži jej neznají, protože se frak už nikam nenosí. Možná tak na Wiener Operball. Ale v Česku chodí lidi v džínách i na premiéry do Opery. Já mám frak, smoking i žaket, ale nikam si je vzít nemůžu, protože bych byl overdressed, když i na akce s dresscodem "black tie" (smoking) se většina vůbec neobtežuje vzít si ani oblek, natož tak smoking! A co teprve frak! Proto se u nás fraky snad ani neprodávají. Jasně, určitě se sehnat dá, ale předpokládám, že kdybys přišla do obchodu se společenským oblečením a ptala se po fraku a doplňcích, asi by ti moc nepomohli...

    OdpovědětVymazat
  20. Souhlasím s tím, že obleky sluší, pokud padnou, to je asi jasný. Ale nesouhlasím s tím, že neumožňují vyjádřit osobnost a dělají z chlapů stádo kravaťáků. Uznávám, že je mnohem těžší se vyjádřit v tak úzkých mantinelech, ale o to víc si toho pak pozorovatel cení. Ale to už je opravdu vyšší dívčí (chlapecká), protože jak si stěžuju, že je těžký sehnat něco, co padne, není drahé a není šunt, tak pro vás chlapy je to mise prakticky nesplnitelná.
    Makinka

    OdpovědětVymazat