středa 17. srpna 2011

Minirecenze Bydlení

Nejdříve ze všeho bych chtěl poděkovat všem, kteří navštěvují můj blog, komentují články, jsou pravidelnými čtenáři a followují mě na Twitteru. Děláte mi radost, a to hned ze dvou důvodů! Jednak je příjemné vědět, že se vám má práce líbí, ale zejména jsem rád kvůli tomu, že čím víc vás bude, tím víc o mně bude slyšet a „zaběhlé firmy“ už mi nebudou moct jen tak srát na hlavu. Dost však srdcervoucích melancholických výlevů, kvůli nim sem nechodíte!

Jak jsem již avizoval na Twitteru, chystám pro vás smršť recenzí, které tak milujete. Dnes to bude zkrácené hodnocení časopisu Bydlení, zítra či pozítří přijde na řadu Harper's Bazaar (pak už mě nikdo nebude moct obviňovat z konkurenčního boje) následovaný Elle a hlavně naší milovanou Marie Claire (těším se na další Lenčin úvodník jak malé děcko :-). Zítra tu též hodím jednu soutěž a příběh o tom, jak mě dnes vypekla nejmenovaná zákeřná trafikantka.

Časopis: Bydlení
Číslo: dvojčíslo Srpen/Září 2011
Cena: 69 Kč
Časopis o bydlení, bytovém designu a zahradě


Po zveřejnění recenze srpnové Marie Claire jsem byl z více stran obviněn z toho, že dělám na zakázku pro konkurenci. To je samozřejmě hloupost, nicméně tato recenze na zakázku vytvořena byla. Jak má born-this-way-yesterday hvězda stoupla zase o pár světelných let výš, kontaktovala mě Jana, zástupkyně šéfredaktorky časopisu Bydlení, s tím, jestli bych nebyl ochoten napsat na „Bydlo“ recenzi, která by redakci poskytla pohled zvenčí, díky kterému by se mohli ještě více přiblížit svým čtenářům. Dámy a pánové, tomuto říkám odvaha a tleskám. Kontaktovat takovou Cruellu, jako jsem já, a požádat ji o hodnocení! Jana btw. naprosto vystihla účel, za jakým jsem začal své recenze psát. Chtěl jsem poskytnout redakcím zpětnou vazbu, kterou jim běžní čtenáři neposkytnou, jelikož doufají, že za svůj dopis dostanou některý z dárků pro óchaly a pseudoromantiky. Zatímco redakce MC reagovala stylem, jakým reagovala, jiní se k tomu evidentně postavili čelem a dobrovolně čelili výzvě, kterou má kritika bez obalu jistě je.

Posledních čtrnáct dní jsem tedy studoval Bydlo (redakce mi zaslala pár starých čísel), hledal nedostatky a způsoby, jak je odstranit. Výsledkem je včera dopsaný 19 stran dlouhý rozbor (už jste si jistě všimli, že se vyžívám v psaní románů :-) Ten tu kopírovat samozřejmě nebudu, protože by vás to nebavilo a navíc to bylo psáno na míru redakci, takže by se to nemělo dostat do nepovolaných rukou (vypadá to, že v tom našem českém rybníčku řádí pěkně zákeřné živly!). Zde tedy jen krátké „shrnutí vlastními slovy“, jak by řekli kantoři.

Na základě vašich komentářů si troufám říct, že nejsem jediný, koho děsně prudí ty neskutečné kecy, co se objevují na stránkách MC a zejména Elle. Prázdné kvákání o ničem, povrchní a afektované výkřiky nad vším, na čem je logo Chanel, popřípadě červená podrážka, a když přijde na věc, hodnotné rady se nedočkáte (viz mé popíchnutí za opalovací krémy). Tak tohoto se v Bydlení nedočkáte. V redakci totiž sedí lidi, kteří rozumí svému oboru. Bydlo je psáno s nadhledem; nikdo vás nenutí kupovat ten stolek za sto tisíc, jelikož ho prostě MUSÍTE MÍT. Ne. Redakce vám ukáže, že tento stolek za sto tisíc je krásný a kvalitní, nicméně je zde i možnost pořízení něčeho lacinějšího a přitom stále relativně stylového. Velký prostor je v časopisu věnován různým tipům, jak vyzrát na ten jaký problém. Nejraději uvádím příklad s postelí. Dočetl jsem se, že postel má být dlouhá jako výška vaší postavy + 20 centimetrů. Má postel splňuje jen to kritérium před pluskem :-) Pokud tedy rádi čtete články, které jsou nohama na zemi a jejichž informace můžete prakticky využít, Bydlo je super volba.

Jenomže! Hlavní problém tohoto magazínu tkví v jeho grafické úpravě. Je strašná. Připadal jsem si, že listuju Květy nebo jiným českým šuntem za pár kaček s takovou tou lacinou úpravou. Všechno strakaté a čtvercové, snad víte, co myslím. No a titulka je u většiny čísel taky jedna velká katastrofa. Je až neskutečné, jak design v tomto případě shazuje kvalitu textů. Jsem mlaďoch a mám rád jednoduchý minimalistický design, vše vzdušné a bílé. Pro mé oči bylo proto Bydlo utrpením. A bohužel musím konstatovat, že mé kreativní jadérko se nedokáže povznést nad ty bubliny, rámečky a kravské popisky, a proto vám zatím nemůžu Bydlo bez výhrad doporučit. Pokud umíte překousnout odpudivý povrch a milovat to dobré uvnitř, kupujte, nebudete zklamáni. Pokud ale také toužíte kochat se i očima, raději to nedělejte.

Tohle vše jsem napsal narovinu redakci. Teď už je jen a pouze na nich, jestli kritiku přijmou a budou se snažit přiblížit mým ideálům (které rozhodně nemusí být správné a většinové!), nebo strčí hlavu do písku a najmou snipera, který si sedne na střechu protějšího domu vedle toho, co tu poslala MC. Vývoj budu sledovat a rozhodně vás o něm budu informovat.

Ti, co už Bydlo někdy četli, jsou vítáni v diskusi pod článkem. Rád bych to ještě s vámi probral .-)


Obálka Bydlení Srpen/Září 2011 (zdroj: facebook.com)

Poučení: na vzhledu evidentně záleží. Nenechte mě své krásné jadérko přehlédnout kvůli nehezkému obalu. Obě strany by to mrzelo.


11 komentářů:

  1. máš na recenze fakt talent, jen tak dál.) nikdy jsem "bydlo" ještě nečetla, ale určitě to napravím:)

    OdpovědětVymazat
  2. Byldení znám. Lepší mi připadá (l) časopis Domov, ale už delší dobu nekupuji ani jeden, tak nevím, jak teď. Na Bydlení a dalších podobných mi nejvíc vadilo, že se nikde u interiérů nebo dokonce celých bytů či domů neuvádí půdorys. To je taková moje úchylka, půdorysy :D
    Jinak proč mi nejde rozkliknout ta recenze z náhledu na větší obrázek? Já bych si početla ráda. Sedmi

    OdpovědětVymazat
  3. doporučovala bych porovnat časopisy o bydlení a interiérovém designu se zahraničními (Marta Stewart Living, Elle Decoration, Vogue Living etc.)kolikrát i několik čísel zpátky- člověk pak zjistí, že ty české přidávají jen velice málo ze svých nápadů. Takže když něočekáváš originalitu, nejnovější tendence a původní design (myslím, že v rubrikách "tipy" se objevují "fejky" klasického designu bez uvedení pův. autora)pro určité skupiny to stále mlže být zajímavé. já do té skupiny, ale prostě nepatřím. nehledě na graf. úpravu.....
    Veronika

    OdpovědětVymazat
  4. ahoj :) dnes som narazila na tvoj blog, a som z neho nesmierne potesena. nakolko uz cca 2 roky prezeram, citam, komentujem blogy; vzdy som nasla aj zopar takych, ktore sa snazili o konstruktivnu kritiku, ale nakoniec to zostalo pri ohovarani typu "mohla by schudnut 20 kil"; "jej nos je velky ako chobot slona"; (a dalsie neskontruktivne veci)- a tymto sa dostavam k teme- konecne, clovek s nadhladom, ktoreho temy su k veci, dobre citatelny, spravna kritika. dufam, ze v takomto duchu aj zostanes. blahozelam :)

    OdpovědětVymazat
  5. Veronika: "člověk pak zjistí, že ty české přidávají jen velice málo ze svých nápadů. Takže když něočekáváš originalitu, nejnovější tendence a původní design (myslím, že v rubrikách "tipy" se objevují "fejky" klasického designu bez uvedení pův. autora)" ..... Tak s tímhle názor musím souhlasit. A netýká se to jen časopisů o bydlení, ale vesměs jsou tím přesyceny i módní časopisy. Velice často jsou to "překlady" článků z časopisů např. amerických.... No, snad jednou nastane čas, kdy i u nás bude více redaktorů smět uplatnit jejich kreativního ducha spíše než um překladatelský.

    OdpovědětVymazat
  6. @Sedmi: půdorysy už uvádějí :D A ten náhled jsem přidal pouze pro důkaz, že nekecám. Vážně (alespoň prozatím) nemůžu plné znění zveřejnit. Možná s odstupem času .-)

    @Veronika: tak rubriku "tipy" jsem taktéž zahrnul svou kritikou, protože v současné podobě je tak šíleně nedotažené, až mi srdce plakalo. Elle Dec jsem si koupil, právě abych měl s čím porovnávat, takže i odkazy na ni se v originální recenzi objevují.

    Jen nemůžu souhlasit s kritikou, že Bydlo až příliš přebírá články ze zahraničí. Naopak drtivou většinu návštěv tvoří české domy a byty. Ovšem u ostatních lifestilových magazínů je to skutečně vesměs překlad mateřské verze, popř. informací z informačních bank.

    OdpovědětVymazat
  7. Netvrdila jsem, že se to týká přímo časopisu Bydlení. Jen abych to uvedla na pravou míru. Bylo to myšleno obecně :) Časopis bydlení jsem nikdy v ruce neměla, takže kritika nebyla mířena na něj.

    OdpovědětVymazat
  8. @Mishelle: jasně, já jen aby si to někdo špatně nespojil :D

    OdpovědětVymazat
  9. Nekupujete si někdo Marie Claire Maison?
    Jest li ano je to dobrý časopis?

    OdpovědětVymazat
  10. těš se na Lenčin úvodník, protože i tentokrát je totálně bez hlavy a paty, přestala jsem číst v půlce!

    OdpovědětVymazat
  11. @Katie: néééééé! Právě se na něj chystám :'-(

    OdpovědětVymazat